- REKLAMA -

W dniach 8-10 czerwca na Stadionie Wrocław odbędzie się 9. Wrocławski Festiwal Dobrego Piwa, największy w Polsce festiwal poświęcony piwom rzemieślniczym. W programie m.in. warsztaty piwowarskie, scena piwno-kulinarna i koncerty (Anita Lipnica, L.U.C, formacja KAMP!). 

Impreza skierowana jest do osób, które z takim piwem jeszcze się nie zetknęły albo miały z nim do czynienia sporadycznie. Specjalnie dla nich przygotowano też specjalny „Przewodnik początkującego piwosza”.

70 stoisk z piwem, na których znajdziemy blisko pół tysiąca różnych piw lanych i ponad osiemset piw butelkowych – tak będzie wyglądała dziewiąta edycja Wrocławskiego Festiwalu Dobrego Piwa. To jedno z największych wydarzeń w Europie dedykowanych unikalnym smakom i stylom piw produkowanym przez browary rzemieślnicze, organizuje je Centrum Kultury ZAMEK. WFDP odbywa się na terenach wokół Stadionu Wrocław, ostatnie edycje odwiedziło od 60 do 70 tys. osób z Wrocławia, Polski i z innych krajów.

Wrocławska impreza szczególnie wyróżnia się na piwnej mapie Polski, bo promuje głównie polskie browary, rodzime piwowarstwo i piwne tradycje naszego kraju, a szczególnie Dolnego Śląska i Wrocławia. Oczywiście nie brak tu piwnych gości z zagranicy: co roku na festiwalu pojawiają się znane na świecie piwne marki. Publiczność może degustować i oceniać piwo, ale też szkolić się na kursach sensorycznych, brać udział w warsztatach z piwowarstwa, prelekcjach, dyskusjach, pokazach i konkursach. W ramach imprezy odbywają się koncerty i wystawy.

 


FESTIWALOWE ATRAKCJE

  • Strefa Warsztatów Piwowarskich.

Na piwowarów i na tych którzy chcieliby dowiedzieć się czegoś o warzeniu piwa, czekać będzie Strefa Warsztatów Piwowarskich. Zobaczymy w niej prezentację sylwetek znanych piwowarów domowych, którzy obecnie związani są z browarami rzemieślniczymi, o tajnikach piwowarstwa porozmawiamy z przedstawicielami Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych i sklepów piwowarskich. Będą panele degustacyjne pod okiem specjalisty, codzienne pokazy warzenia piwa przy stoisku Twój Browar i stoisku PSPD, testy na daltonizm smakowy i otwarte wykłady. Nie zabraknie spotkań z piwowarami domowymi: w tym roku przyjedzie ich około stu.

  • Strefa Turystyki Piwnej

Częścią Festiwalu jest Strefa Turystyki Piwnej, czyli prezentacja ciekawych miejsc związanych z piwowarstwem, gdzie oprócz dobrego piwa znajdziemy przyrodę, przygodę i piękne widoki. W tym roku będą propozycje zarówno z Polski, jak i z zagranicy: będzie można zapoznać się m.in. z ofertą Piwnego SPA czy Muzeum Piwowarstwa i dowiedzieć się czegoś o wycieczkach szlakiem berlińskich piw kraftowych. W planach są turystyczne atrakcje poza samą Strefą takie, jak gry organizowane przez Twierdzę Kłodzko oraz panel na scenie festiwalowej o niemieckiej turystyce piwnej.

  • Scena Piwno-Kulinarna

Scena Piwno-Kulinarna to miejsce spotkań piwowarów, blogerów, kucharzy, osób związanych z szeroko rozumianym browarnictwem, zarówno amatorów, jak i specjalistów. Pokażą oni bogatą kulturę produkcji i spożywania piwa, będą rozmowy z ciekawymi gośćmi, liczne konkursy i pokazy. W programie Sceny Piwno-Kulinarnej jest m.in. piątkowy panel dyskusyjny „Kobiety w piwowarstwie rzemieślniczym w Polsce i na świecie”. Poprowadzi go Tomek Kopyra, znawca piwa, wideobloger, piwowar domowy, sędzia międzynarodowych konkursów piwnych, twórca jednego z najbardziej popularnych kanałów na YouTube o piwach rzemieślniczych blog.kopyra.com. Na jego pytania odpowiadać będą Herlinda Heras, piwna edukatorka z Sonoma State University, Marta Jankowska (właścicielka browaru z San Diego działająca w Pink Boots Society, organizacja non-profit działającej na rzecz rozwoju i edukacji kobiet w piwowarstwie) i przedstawicielki polskiej sceny piwnej. W sobotę odbędzie się Live Beer Blogging, podczas którego Tomek Kopyra i blogerzy Simon Martin z Wielkiej Brytanii i Martin Voigt z Austrii wezmą pod lupę pozycje z browarów uczestniczących we WFDP. Tego dnia poznamy też zwycięzców festiwalowych konkursów. W niedzielę na Scenie Piwno-Kulinarnej zaprezentuje się Dolnośląskie Stowarzyszenie Browarów Rzemieślniczych. Wieczorami rozbrzmiewać tu będzie dobra, klubowa muzyka.

  • Piwo i szkło festiwalowe

Tradycją WFDP jest piwo uwarzone specjalnie na daną edycję festiwalu. Tym razem będzie to reprezentant stylu New England Sour Ale z kwiatami czarnego bzu. Przygotuje je Browar Nepomucen ze Szkaradowa. Będzie także pamiątkowe szkło festiwalowe opatrzone logiem WFDP. Tym razem będą to aż trzy rodzaje: 

* Kielich Toscana – średnio szeroki, o pojemności 0,3l z cechą dodatkową 0,2l
* Kufel Pallone – masywny, okrągły, o pojemności 0,5 l
* Szklanka American Lager – shaker o pojemności pinty, z cechą dodatkową 0,2l

 


* * *

W trakcie Festiwalu działać będą plażowa Strefa Chillout, na której o muzykę zadbają wrocławscy DJ-e i część gastronomiczna z foodtruckami. Na stoisku Wrocławskiego Ośrodka Pomocy Osobom Nietrzeźwym będzie można dokonać bezpłatnych badań alkomatem.

 

Piknik Kulturalny Co Jest Grane 24

Tegoroczną strefę kultury towarzyszącą festiwalowi organizuje redakcja „Co Jest Grane 24”, kulturalnego dodatku „Gazety Wyborczej”. Na scenie zagrają m.in. Anita Lipnicka, L.U.C i formacja KAMP!, będą m.in. strefa aktywności dla dzieci i rodziców i strefa mody. 

 


 

9. WROCŁAWSKI FESTIWAL DOBREGO PIWA

* Miejsce: Stadion Wrocław, Aleja Śląska 1
* Piątek-niedziela, 8-10 czerwca 2018
* Godziny otwarcia: piątek 16-24, sobota 12-24, niedziela 12-20.
* www.festiwaldobregopiwa.pl
* Organizator WFDP: Centrum Kultury Zamek, pl. Świętojański 1, 54-076 Wrocław