Cały Świat na wyciągnięcie ręki! – ruszają Targi Turystyczne

Przed nami ósma edycja Międzynarodowych Targów Turystycznych Wrocław! Trzy dni wypełnione prezentacjami podróżniczymi, spotkaniami z gośćmi specjalnymi i daniami przygotowywanymi na żywo specjalnie dla naszych odwiedzających. Trzy dni podczas których będzie można poznać ciekawe kierunki wakacyjne, porozmawiać ze specjalistami z branży, skorzystać z ofert naszych wystawców i wziąć udział w licznych konkursach. Program jest bardzo bogaty i każdy znajdzie w nim coś dla siebie. Warto przyjść i zobaczyć to na własne oczy, gdyż wrocławskie targi są jednym z najbardziej interesujących wydarzeń w regionie.

Po raz drugi targi odwiedzi Aleksander Doba – Podróżnik Roku National Geographic! Człowiek o niespożytej energii, którego występy biją rekordy popularności. Pojawi się również Nela Mała Reporterka – zdobywczyni nagrody Bestseller Empiku 2015, która jest ogromną inspiracją dla najmłodszych. Marek Tomalik przybliży nam Australię – miejsce, które tak bardzo go fascynuje, a Michał Pater zrelacjonuje swoje autostopowe przygody na koniec świata. A to nie wszystko!

 

FESTIWAL PODRÓŻNIKÓW | SALA CESARSKA

Każdy może współtworzyć Festiwal Podróżników – wystarczy się zgłosić! Dlatego to wydarzenie jest tak niezwykłe i tak różnorodne. Opowieści wytrawnych podróżników będą się przeplatać się z historiami tych początkujących. Prelegenci podzielą się własnymi doświadczeniami, opowiedzą o ludziach spotkanych w drodze, będą przekonywać, że warto podróżować i zarażać chęcią do wyjazdów. I niekoniecznie muszą to być odległe kraje, bo przygoda czai się tuż za rogiem.

W tym roku Festiwal Podróżników zabierze odwiedzających do Nowej Zelandii, Japonii, krajów byłego ZSRR, na Kubę i do Indii. Będą też Chiny, Gruzja, Armenia i Iran, a także Kambodża i Everest. Cały świat w trzy dni!

– Od kilku lat głównym celem moich podróży jest wschód, czyli były Związek Radziecki. Jest to dla mnie swego rodzaju podróż w czasie, gdzie cinkciarza można spotkać przy dworcu, a w centrum miasta saturator z wodą sodową nie jest zjawiskiem paranormalnym. Spotykam się tam z myśleniem, które w Europie nie funkcjonuje, a ludzie są otwarci, życzliwi i gościnni mimo, iż żyje im się tam ciężko. Właśnie o tym myśleniu i o tych ludziach będę opowiadał na MTT Wrocław w swojej prezentacji „Sojuz Absurdu”. – mówi Piotr Czyszpak, jeden z prelegentów Festiwalu Podróżników.

FESTIWAL KULINARNY | PŁYTA GŁÓWNA

W tym roku przy organizacji Festiwalu Kulinarnego postawiono na różnorodność. A do tego dużo naturalnych produktów, które potrafią odmienić każdą potrawę. I coś, na co odwiedzający MTT czekają najbardziej, czyli gotowanie na żywo. Każdy lubi podpatrywać mistrzów kuchni i uczyć się od nich nowych tricków oraz innego zastosowania dobrze znanych produktów. Będzie ku temu dobra okazja! Oprócz potraw znanych i typowych dla Dolnego Śląska, pojawią się dania żydowskie i gruzińskie. Ponadto warsztaty kulinarne, degustacje oraz slow food, czyli coś dla miłośników tradycji, jakości i ekologii w kuchni oraz uprawach.

Festiwal Kulinarny to również sommelierzy. Już trzeci rok MTT gościć będzie Grand Prix Sommelierów, podczas którego uczestnicy zmierzą się w walce o tytuł najlepszego sommeliera na Dolnym Śląsku. Finał nie będzie łatwy, bo liczyć się będzie nie tylko wiedza o winach, ale również podawanie go i dobieranie do potraw.

Zaprezentowane zostaną również działa sztuki do zjedzenia. Owoce i warzywa, które przeszły całkowitą metamorfozę i zostały odmienione za pomocą techniki rzeźbienia i krojenia zwanej carvingiem. Do tego potrzebny jest prawdziwy talent! I oczywiście trochę treningu.

Gościem specjalnym tegorocznego Festiwalu Kulinarnego będzie znany bloger Szymon Czupkiewicz, znany w Internecie jako autor popularnej strony Simon COOKs. Tematem jego wystąpienia będą torty. Wielbiciele słodkości będą zachwyceni, bo Szymon zaprezentuje swoje umiejętności cukiernicze. Będzie pięknie i pysznie!

 

ATRAKCJE DLA DZIECI

Nigdy nie zapominamy o naszych najmłodszych odwiedzających. Co roku przygotowujemy atrakcje skierowane specjalnie dla nich. Oferta jest bardzo bogata z pewnością każde dziecko znajdzie na MTT coś dla siebie. – mówi Patrycja Stopczyk-Zając z MTT Wrocław.

MTT to wydarzenie skierowane nie tylko do dorosłych. Od pierwszej edycji organizatorzy zachęcają do przybywania na targi całymi rodzinami. Powstały specjalne miejsca i atrakcje, w których najmłodsi będą mogli spędzać czas. Przygotowano dla nich zajęcia edukacyjne, eksperymenty i całą gamę warsztatów.

Europejskie Centrum Bajki im. Koziołka Matołka w Pacanowie przygotowało multimedialną i interaktywną wystawę, w której zwiedzający wędrują przez magiczną krainę.

HUMANITARIUM. Ogrody Doświadczeń, czyli warsztaty naukowe połączone z zabawą.

Z dziećmi w podróży – Warsztaty podróżnicze dla dzieci i rodziców, czyli pokazy, zajęcia ruchowe oraz manualne.

Agencja Projekcja zaprasza do Kącika Malucha, w którym doświadczeni animatorzy zajmą się najmłodszymi.

Warszaty i eksperymanty naukowe – IQuest

Energylandia przygotowała coś dla miłośników mocnych wrażeń (nie tylko dla dzieci)



 

PROGRAM MTT WROCŁAW 2016 – 26-28 LUTEGO | HALA STULECIA

 

 

PIĄTEK | 26.02.2016 | HALA STULECIA

 

10:00 – 10:30  Briefing prasowy z udziałem zaproszonych gości i mediów | SALA KONFERENCYJNA

10:30 – 11:00  Oficjalne otwarcie Targów | SCENA GŁÓWNA

FESTIWAL PODRÓŻNIKÓW | SALA CESARSKA

 

10:30 – 11:30    Klub Podróżników BIT – „Poczuj się jak lokals, czyli jak pomieszkać w innym kraju”

11:40 – 12:40   Piotr Czyszpak – „Sojuz Absurdu”

12:50 – 13:50   Marek Wójciak | Klub Podróżników Soliści – „Kuba – perła Karaibów i ostatni bastion komunizmu”

14:00 – 15:00   Robert „Robb” Maciąg – „TukTukCinema, czyli Bolka i Lolka podróż po Indiach”

15:10 – 16:10    Ewa Świderska – „W drodze na Hokkaido”

16:15 – 17:15    Michał Pater – „Autostopem na koniec Świata” | GOŚĆ SPECJALNY

 

FESTIWAL KULINARNY | PŁYTA GŁÓWNA

11:00    Brajt – Przemek Bogucki: Współczesna kuchnia polska

13:30   Manufaktura Smaku – Marcin Kurzawa: Kuchnia dolnośląska z wykorzystaniem produktów lokalnych

15:30   Restauracja Akropolis: Kuchnia grecka


 

SALA KONFERENCYJNA

 

10:00 – 10:30  Briefing prasowy z udziałem zaproszonych gości i mediów

13:30 – 15:00   Krzysztof Liegmann | Architekci Umysłu – „Me, My Passion and Talent, czyli skupiaj się na marzeniach klienta” | SZKOLENIE BRANŻOWE

15.10 – 16:00   Izba Celna we Wrocławiu: „Przepisy celne dla podróżnych”

 

WROCŁAWSKIE CENTRUM KONGRESOWE

12:00 – 13:20   „Polsko-Gruzińskie Forum Biznesowe Wrocław-Batumi”

Rejon Adjara – Konferencja nt. możliwości turystycznych Gruzji

 

 

SOBOTA | 27.02.2016 | HALA STULECIA

 

 

FESTIWAL PODRÓŻNIKÓW | SALA CESARSKA

 

10:00 – 10:50   Joanna i Aleksander Gąsieniec | 4ever Moments – „Kadry z końca świata: Nowa Zelandia”

11:00 – 11:50    Anna Borecka – „Projekt 201 – alpinistka na autostopie”

12:00 – 12:50   Tomasz Korgol – „Autostopem do Chin”

13:00 – 14:00   Nela Mała Reporterka | GOŚĆ SPECJALNY

14:10 – 15:00   Marek Wójciak i Łukasz Nowak | Klub Podróżników Soliści – „Gruzja i Armenia – góry, wino, śpiew”

15:10 – 16:00    Andrzej Supron – „Przygotowanie tlenowe w trakcie treningów (wydolność)”

16:10 – 17:10    Monika Witkowska – „Everest. Góra gór”


 

FESTIWAL KULINARNY | PŁYTA GŁÓWNA

 

11:00    U Gruzina – Giorgi Kartvelishvili: Kuchnia gruzińska

13:30   U Gruzina – Rafał Marcinek

15:30   Philipiak Milano – Anna Panasewicz

SALA KONFERENCYJNA

 

10:30 – 12:00   Dolna Saksonia – Konferencja prasowa: „Aktywny wypoczynek w Dolnej Saksonii. Na tropie edukacyjnej przygody”

12:00 – 13:00   Animatorzy Rainbow Tours – Szkolenie: „Wakacyjna praca – Zostań animatorem czasu wolnego”

13:00 – 15:00   Finał III Grand Prix Sommelierów Dolnego Śląska

15:30 – 16:30   Krzysiek Wróblewski | Xpresstour – Szkolenie: „Jak filmować, a nie kamerować, czyli podstawowe techniki tworzenia ruchomych obrazków z podróży”

16:30 – 17:00   Łukasz Sacharczuk – Prezentacja: „Dolna Saksonia – bajkowa kraina jarmarków bożonarodzeniowych”

 

 

NIEDZIELA | 28.02.2016 | HALA STULECIA

 

FESTIWAL PODRÓŻNIKÓW | SALA CESARSKA

 

10:00 – 10:50   Łukasz Nowak | Klub Podróżników Soliści – „Indie i Nepal – 4000 km przygody”

11:00 – 11:50    Aleksander Doba | GOŚĆ SPECJALNY

12:00 – 12:50   Dwa Razy Ziemia – „Pocztówka z Kambodży, czyli o mocy wolontariatu”

13:00 – 14:00   Marek Tomalik – Australia, gdzie kwiaty rodzą się z ognia” | GOŚĆ SPECJALNY

14:10 – 15:00   Kinga Bielejec – „Azja południowo-wschodnia w backpackerskim wydaniu”

15:10 – 16:00    Piotr Sokołowski – „Polska południe – północ w 30 dni”

FESTIWAL KULINARNY | PŁYTA GŁÓWNA

 

11:00    Restauracja Questa – Grzegorz Pawlik: Kuchnia koszerna

13:00   Restauracja Qualita – Marcin Dudek: Kuchnia koszerna

14:30   Simon COOKs – Szymon Czupkiewicz: Torty – pokaz cukierniczy

SALA KONFERENCYJNA

 

10:15 – 11:10    Anna Rumińska | Slow Food Dolny Śląsk – SWOJAKI: „Seminarium Slow Food: lokalne kiszonki, oleje i słodycze”

11:15 – 12:15    Joanna Lamparska – „Złoty pociąg. Krótka historia szaleństwa”

12:30 – 13:30   Łukasz Nowak | Klub Podróżników Soliści – Szkolenie: „Jak zaplanować podróż życia i nie zbankrutować”

13:30 – 14:10   Anna Rumińska | Slow Food Dolny Śląsk – SWOJAKI: „Seminarium Slow Food: lokalne sery, ziarna i chwasty jadalne”

14:15 – 15:00   Anna Borecka – Warsztaty: „Mój dom jest tam, gdzie mój plecak” Pakowanie ekwipunku na autostop i wspinaczkę w ekstremalnych warunkach (+45°C /- 45°C)