Przed nami ósma edycja Międzynarodowych Targów Turystycznych Wrocław! Trzy dni wypełnione prezentacjami podróżniczymi, spotkaniami z gośćmi specjalnymi i daniami przygotowywanymi na żywo specjalnie dla naszych odwiedzających. Trzy dni podczas których będzie można poznać ciekawe kierunki wakacyjne, porozmawiać ze specjalistami z branży, skorzystać z ofert naszych wystawców i wziąć udział w licznych konkursach. Program jest bardzo bogaty i każdy znajdzie w nim coś dla siebie. Warto przyjść i zobaczyć to na własne oczy, gdyż wrocławskie targi są jednym z najbardziej interesujących wydarzeń w regionie.
Po raz drugi targi odwiedzi Aleksander Doba – Podróżnik Roku National Geographic! Człowiek o niespożytej energii, którego występy biją rekordy popularności. Pojawi się również Nela Mała Reporterka – zdobywczyni nagrody Bestseller Empiku 2015, która jest ogromną inspiracją dla najmłodszych. Marek Tomalik przybliży nam Australię – miejsce, które tak bardzo go fascynuje, a Michał Pater zrelacjonuje swoje autostopowe przygody na koniec świata. A to nie wszystko!
FESTIWAL PODRÓŻNIKÓW | SALA CESARSKA
Każdy może współtworzyć Festiwal Podróżników – wystarczy się zgłosić! Dlatego to wydarzenie jest tak niezwykłe i tak różnorodne. Opowieści wytrawnych podróżników będą się przeplatać się z historiami tych początkujących. Prelegenci podzielą się własnymi doświadczeniami, opowiedzą o ludziach spotkanych w drodze, będą przekonywać, że warto podróżować i zarażać chęcią do wyjazdów. I niekoniecznie muszą to być odległe kraje, bo przygoda czai się tuż za rogiem.
W tym roku Festiwal Podróżników zabierze odwiedzających do Nowej Zelandii, Japonii, krajów byłego ZSRR, na Kubę i do Indii. Będą też Chiny, Gruzja, Armenia i Iran, a także Kambodża i Everest. Cały świat w trzy dni!
– Od kilku lat głównym celem moich podróży jest wschód, czyli były Związek Radziecki. Jest to dla mnie swego rodzaju podróż w czasie, gdzie cinkciarza można spotkać przy dworcu, a w centrum miasta saturator z wodą sodową nie jest zjawiskiem paranormalnym. Spotykam się tam z myśleniem, które w Europie nie funkcjonuje, a ludzie są otwarci, życzliwi i gościnni mimo, iż żyje im się tam ciężko. Właśnie o tym myśleniu i o tych ludziach będę opowiadał na MTT Wrocław w swojej prezentacji „Sojuz Absurdu”. – mówi Piotr Czyszpak, jeden z prelegentów Festiwalu Podróżników.
FESTIWAL KULINARNY | PŁYTA GŁÓWNA
W tym roku przy organizacji Festiwalu Kulinarnego postawiono na różnorodność. A do tego dużo naturalnych produktów, które potrafią odmienić każdą potrawę. I coś, na co odwiedzający MTT czekają najbardziej, czyli gotowanie na żywo. Każdy lubi podpatrywać mistrzów kuchni i uczyć się od nich nowych tricków oraz innego zastosowania dobrze znanych produktów. Będzie ku temu dobra okazja! Oprócz potraw znanych i typowych dla Dolnego Śląska, pojawią się dania żydowskie i gruzińskie. Ponadto warsztaty kulinarne, degustacje oraz slow food, czyli coś dla miłośników tradycji, jakości i ekologii w kuchni oraz uprawach.
Festiwal Kulinarny to również sommelierzy. Już trzeci rok MTT gościć będzie Grand Prix Sommelierów, podczas którego uczestnicy zmierzą się w walce o tytuł najlepszego sommeliera na Dolnym Śląsku. Finał nie będzie łatwy, bo liczyć się będzie nie tylko wiedza o winach, ale również podawanie go i dobieranie do potraw.
Zaprezentowane zostaną również działa sztuki do zjedzenia. Owoce i warzywa, które przeszły całkowitą metamorfozę i zostały odmienione za pomocą techniki rzeźbienia i krojenia zwanej carvingiem. Do tego potrzebny jest prawdziwy talent! I oczywiście trochę treningu.
Gościem specjalnym tegorocznego Festiwalu Kulinarnego będzie znany bloger Szymon Czupkiewicz, znany w Internecie jako autor popularnej strony Simon COOKs. Tematem jego wystąpienia będą torty. Wielbiciele słodkości będą zachwyceni, bo Szymon zaprezentuje swoje umiejętności cukiernicze. Będzie pięknie i pysznie!
ATRAKCJE DLA DZIECI
– Nigdy nie zapominamy o naszych najmłodszych odwiedzających. Co roku przygotowujemy atrakcje skierowane specjalnie dla nich. Oferta jest bardzo bogata z pewnością każde dziecko znajdzie na MTT coś dla siebie. – mówi Patrycja Stopczyk-Zając z MTT Wrocław.
MTT to wydarzenie skierowane nie tylko do dorosłych. Od pierwszej edycji organizatorzy zachęcają do przybywania na targi całymi rodzinami. Powstały specjalne miejsca i atrakcje, w których najmłodsi będą mogli spędzać czas. Przygotowano dla nich zajęcia edukacyjne, eksperymenty i całą gamę warsztatów.
Europejskie Centrum Bajki im. Koziołka Matołka w Pacanowie przygotowało multimedialną i interaktywną wystawę, w której zwiedzający wędrują przez magiczną krainę.
HUMANITARIUM. Ogrody Doświadczeń, czyli warsztaty naukowe połączone z zabawą.
Z dziećmi w podróży – Warsztaty podróżnicze dla dzieci i rodziców, czyli pokazy, zajęcia ruchowe oraz manualne.
Agencja Projekcja zaprasza do Kącika Malucha, w którym doświadczeni animatorzy zajmą się najmłodszymi.
Warszaty i eksperymanty naukowe – IQuest
Energylandia przygotowała coś dla miłośników mocnych wrażeń (nie tylko dla dzieci)
PROGRAM MTT WROCŁAW 2016 – 26-28 LUTEGO | HALA STULECIA
PIĄTEK | 26.02.2016 | HALA STULECIA
10:00 – 10:30 Briefing prasowy z udziałem zaproszonych gości i mediów | SALA KONFERENCYJNA
10:30 – 11:00 Oficjalne otwarcie Targów | SCENA GŁÓWNA
FESTIWAL PODRÓŻNIKÓW | SALA CESARSKA
10:30 – 11:30 Klub Podróżników BIT – „Poczuj się jak lokals, czyli jak pomieszkać w innym kraju”
11:40 – 12:40 Piotr Czyszpak – „Sojuz Absurdu”
12:50 – 13:50 Marek Wójciak | Klub Podróżników Soliści – „Kuba – perła Karaibów i ostatni bastion komunizmu”
14:00 – 15:00 Robert „Robb” Maciąg – „TukTukCinema, czyli Bolka i Lolka podróż po Indiach”
15:10 – 16:10 Ewa Świderska – „W drodze na Hokkaido”
16:15 – 17:15 Michał Pater – „Autostopem na koniec Świata” | GOŚĆ SPECJALNY
FESTIWAL KULINARNY | PŁYTA GŁÓWNA
11:00 Brajt – Przemek Bogucki: Współczesna kuchnia polska
13:30 Manufaktura Smaku – Marcin Kurzawa: Kuchnia dolnośląska z wykorzystaniem produktów lokalnych
15:30 Restauracja Akropolis: Kuchnia grecka
SALA KONFERENCYJNA
10:00 – 10:30 Briefing prasowy z udziałem zaproszonych gości i mediów
13:30 – 15:00 Krzysztof Liegmann | Architekci Umysłu – „Me, My Passion and Talent, czyli skupiaj się na marzeniach klienta” | SZKOLENIE BRANŻOWE
15.10 – 16:00 Izba Celna we Wrocławiu: „Przepisy celne dla podróżnych”
WROCŁAWSKIE CENTRUM KONGRESOWE
12:00 – 13:20 „Polsko-Gruzińskie Forum Biznesowe Wrocław-Batumi”
Rejon Adjara – Konferencja nt. możliwości turystycznych Gruzji
SOBOTA | 27.02.2016 | HALA STULECIA
FESTIWAL PODRÓŻNIKÓW | SALA CESARSKA
10:00 – 10:50 Joanna i Aleksander Gąsieniec | 4ever Moments – „Kadry z końca świata: Nowa Zelandia”
11:00 – 11:50 Anna Borecka – „Projekt 201 – alpinistka na autostopie”
12:00 – 12:50 Tomasz Korgol – „Autostopem do Chin”
13:00 – 14:00 Nela Mała Reporterka | GOŚĆ SPECJALNY
14:10 – 15:00 Marek Wójciak i Łukasz Nowak | Klub Podróżników Soliści – „Gruzja i Armenia – góry, wino, śpiew”
15:10 – 16:00 Andrzej Supron – „Przygotowanie tlenowe w trakcie treningów (wydolność)”
16:10 – 17:10 Monika Witkowska – „Everest. Góra gór”
FESTIWAL KULINARNY | PŁYTA GŁÓWNA
11:00 U Gruzina – Giorgi Kartvelishvili: Kuchnia gruzińska
13:30 U Gruzina – Rafał Marcinek
15:30 Philipiak Milano – Anna Panasewicz
SALA KONFERENCYJNA
10:30 – 12:00 Dolna Saksonia – Konferencja prasowa: „Aktywny wypoczynek w Dolnej Saksonii. Na tropie edukacyjnej przygody”
12:00 – 13:00 Animatorzy Rainbow Tours – Szkolenie: „Wakacyjna praca – Zostań animatorem czasu wolnego”
13:00 – 15:00 Finał III Grand Prix Sommelierów Dolnego Śląska
15:30 – 16:30 Krzysiek Wróblewski | Xpresstour – Szkolenie: „Jak filmować, a nie kamerować, czyli podstawowe techniki tworzenia ruchomych obrazków z podróży”
16:30 – 17:00 Łukasz Sacharczuk – Prezentacja: „Dolna Saksonia – bajkowa kraina jarmarków bożonarodzeniowych”
NIEDZIELA | 28.02.2016 | HALA STULECIA
FESTIWAL PODRÓŻNIKÓW | SALA CESARSKA
10:00 – 10:50 Łukasz Nowak | Klub Podróżników Soliści – „Indie i Nepal – 4000 km przygody”
11:00 – 11:50 Aleksander Doba | GOŚĆ SPECJALNY
12:00 – 12:50 Dwa Razy Ziemia – „Pocztówka z Kambodży, czyli o mocy wolontariatu”
13:00 – 14:00 Marek Tomalik – „Australia, gdzie kwiaty rodzą się z ognia” | GOŚĆ SPECJALNY
14:10 – 15:00 Kinga Bielejec – „Azja południowo-wschodnia w backpackerskim wydaniu”
15:10 – 16:00 Piotr Sokołowski – „Polska południe – północ w 30 dni”
FESTIWAL KULINARNY | PŁYTA GŁÓWNA
11:00 Restauracja Questa – Grzegorz Pawlik: Kuchnia koszerna
13:00 Restauracja Qualita – Marcin Dudek: Kuchnia koszerna
14:30 Simon COOKs – Szymon Czupkiewicz: Torty – pokaz cukierniczy
SALA KONFERENCYJNA
10:15 – 11:10 Anna Rumińska | Slow Food Dolny Śląsk – SWOJAKI: „Seminarium Slow Food: lokalne kiszonki, oleje i słodycze”
11:15 – 12:15 Joanna Lamparska – „Złoty pociąg. Krótka historia szaleństwa”
12:30 – 13:30 Łukasz Nowak | Klub Podróżników Soliści – Szkolenie: „Jak zaplanować podróż życia i nie zbankrutować”
13:30 – 14:10 Anna Rumińska | Slow Food Dolny Śląsk – SWOJAKI: „Seminarium Slow Food: lokalne sery, ziarna i chwasty jadalne”
14:15 – 15:00 Anna Borecka – Warsztaty: „Mój dom jest tam, gdzie mój plecak” Pakowanie ekwipunku na autostop i wspinaczkę w ekstremalnych warunkach (+45°C /- 45°C)