27 browarów z Polski, Czech, Niemiec oraz Belgii, 60 rodzajów piw lanych, setki piw butelkowych, liczne degustacje, briofilskie wystawy, „piwne” wykłady oraz warsztaty warzenia piwa – to wszytko już w weekend 7-8 maja.

We wrocławskim Centrum Kultury „ZAMEK” odbędzie się II Wrocławski Festiwal Dobrego Piwa, jedna z największych imprez w kraju poświęcona oryginalnym smakom złocistego trunku.

W programie Festiwalu oprócz punktów związanych z piwem znalazły się również, koncerty rockowe i etniczne, jarmark produktów ekologicznych, konkursy z nagrodami oraz blok atrakcji dla najmłodszych.


„Atak chmielu” Czarna dziura” i wiele innych

Wrocławski Festiwal Dobrego Piwa to impreza wyjątkowa: pomimo tego, że jest poświęcona najchętniej spożywanemu napojowi procentowemu w kraju, to, zgodnie z intencją organizatorów, nie spotkamy na niej wszechobecnych, komercyjnych wyrobów największych graczy polskiego rynku browarnictwa.

Festiwal propaguje oryginalne, niepowtarzalne oraz wyszukane smaki piwa, których produkcja nie jest w 100% nastawiona na osiągnięcie zysku, dlatego swoja ofertę zaprezentują głównie browary regionalne oraz sklepy importujące wyjątkowe piwa z rożnych zakątków świata. Wśród piw, których będzie można skosztować znajdą się m.in. piwa bursztynowe, czekoladowe, wiśniowe, miodowe, jasne, ciemne, pszeniczne, niefiltrowane. Pojawią się premiery przygotowane specjalnie na nasz festiwal – po raz pierwszy będzie można spróbować smaków, które browar Pinta określił następująco:  „Atak chmielu” i  „Czarna dziura”.

Festiwalowa niedziela, objęta honorowym patronatem Dyrektor Czeskiego Centrum w Warszawie, będzie okazją do zapoznania się z tradycjami piwnymi naszych południowych sąsiadów – zaprezentują się  browary czeskie i poznamy charakterystyczne potrawy serwowane tam zwykle do piwa. W klimat czeskiej biesiady wprowadzi uczestników tradycyjny czeski zespół Dechovka

Każde ze stoisk przygotowało specjalną oprawę, niektóre z nich będą bardzo oryginalne – pojawi się np. zabytkowy wóz strażacki, z którego sprzedawane będzie piwo Proletariat. Dla degustatorów przygotowano specjalne kufle o pojemności 0,2 litra, które sprzyjają próbowaniu większej ilości smaków jednocześnie ograniczając ryzyko wystąpienia …zawrotów głowy.

 

Wokół piwa, czyli jak je robić oraz z czym je pić

Festiwalowi towarzyszą warsztaty piwowarskie. Już ósmy raz, a drugi w klimatycznych podziemiach Zamku we wrocławskiej Leśnicy piwowarzy będą wymieniać się swoimi warzelniczymi doświadczeniami, próbować swoich piw, poznawać nowych adeptów sztuki piwowarskiej. Oczywiście Warsztaty nie mogą się obejść bez warzenia piwa na żywo – każdy będzie mógł uczestniczyć w tym procesie, zadawać pytania, napawając się aromatem chmielu i chrupiąc ziarenka słodu. Dla uczestników chcących łyknąć nieco teorii przewidziana jest półgodzinna prezentacja multimedialna opisująca surowce i sprzęt potrzebny do warzenia piwa w domu oraz proces warzenia piwa ze słodu (zacieranie).

Podczas kolejnych warsztatów, tym razem serowo-piwowarskich dowiemy się jakie sery pasują do piwa oraz w jaki sposób je z piwem podawać.
Atrakcją, szczególnie do osób o zacięciu kolekcjonerskim, z pewnością będzie wystawa briofilska, na której obejrzymy zabytkowe etykiety, kufle i inne przedmioty związane z piwem.

 

Na festiwalu nie zabraknie również miejsca na refleksję naukową – w tym roku będą to wykłady o stylach piwa, czyli aspektach związanych z produkcją piwa, które służą za podstawę do kategoryzacji trunku.

 

Ekologiczny jarmark, koncerty i cała reszta

Festiwalowi towarzyszył będzie jarmark produktów ekologicznych, liczne stoiska serwować będą potrawy specjalnie dopasowane do piwa, na jarmarku pojawią się produkty ekologiczne: miody, sery długodojrzewające, wędliny m.in. słynna oryginalna kiełbasa Lisiecka, oryginalne przekąski o piwa – suszone rybki i kalmary.

W klimat dobrej plenerowej zabawy wprowadzą nas zespoły, które wystąpią na scenie zamkowego amfiteatru, będzie dużo mocnego, rockowego grania, ale nie zabraknie również łagodniejszych dźwięków, szczególnie podczas drugiego dnia imprezy, kiedy wystąpią zespoły z Czech.

 

Wrocławski festiwal ma charakter majowego pikniku, dlatego też organizatorzy wydzielili specjalną strefę z atrakcjami dla dzieci, tak aby również najmłodsi uczestnicy mogli się dobrze bawić.

Niezaprzeczalnym atutem naszego Festiwalu jest miejsce w którym się on odbywa – tarasy Zamku Leśnickiego oraz rozległe podzamcze przylegające do zabytkowego Parku Leśnickiego – miejsca, które od dziesięcioleci przyciągało Wrocławian spragnionych wypoczynku na łonie natury.

Piękny teren oraz bogata oferta smaków jaką przygotujemy dla Państwa, pozwalają nam uznać, że II Wrocławski Festiwal Dobrego Piwa będzie wyjątkowym wydarzeniem, w którym z pewnością warto wziąć udział.

 

60 piw z beczki, setki piw butelkowych!

Będzie można skosztować piw z browarów:

Browar Amber
Browar Bavik
Bracki Browar Zamkowy
Browar Ciechan
Browar Czarnków
Browar Eggenberg
Browar Fortuna
Browar Holba
Browar Jabłonowo
Browar Konstancin
Browar Krakonos
Browar Leffe
Browar Lindemans
Browar Litovel
Browar Lwówek Śląski
Browar Na Jurze
Browar kontraktowy Pinta – premiera! – nigdzie wcześniej nie serwowano tego piwa
Browar Policka
Browar Poutník
Browar Rampusak
Browar Rebel
Browar Rychnov
Browar Sint Jozef
Browar Svijany
Browar Tucher
Browar Witnica
Browar Bernard

 

Zapraszamy na stronę festiwalu:

festiwaldobregopiwa.pl

 

(zamek.wroclaw.pl)

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykuł– Ambitni biegający
Następny artykuł– Królewski order dla Dutkiewicza
Żyjemy we Wrocławiu i patrzymy na świat z perspektywy naszego miasta. A Dzielnice są różne jak tylko różne mogą być. Nader często można odwiedzić nasze wrocławskie dzielnice kultury czy sportu, ze szczególnym uwzględnieniem teatru, filmu czy Śląska.