#NowaBarka Tumska

W tym sezonie czeka nas sporo zmian. Na lepsze.

Przygotowania do nowatorskiego pomysłu otwarcia pierwszej wrocławskiej całorocznej restauracji na wodzie zaczęły się w 2010 roku. Jednak, wskutek powodzi, otwarcie Barki Tumskiej nastąpiło dopiero wiosną 2011 roku. Barka przypłynęła do Wrocławia ze stoczni w Kędzierzynie-Koźlu, a więc przebyła do Wrocławia długą drogę, bo aż 150 kilometrów w dół rzeki!

Od samego początku na Barce serwowane były dania kuchni śródziemnomorskiej, a restauracja stanowiła idealne zaplecze gastronomiczne dla pobliskiego Hotelu Tumskiego, który w tym roku będzie obchodził piętnastolecie działalności.

W 2015 rozpoczęła się reaktywacja Barki Tumskiej. Postanowiono odświeżyć jej nieco zaśniedziały wizerunek, otwierając się jednocześnie nie tylko na klienta biznesowego, ale także na wrocławian i turystów. Zdecydowano położyć akcent na niezwykłe miejsce, w którym Barka stacjonuje, czyli na Odrę. Oferta koreluje z bogactwem kulturowym nie tylko rzeki, nad którą leży Wrocław, ale szerzej: z wodą.

Na Barce Tumskiej królują potrawy, które biorą swe nazwy od wielu elementów marynistyki. Świeże tosty i kanapki to m.in. Fragaty, Galeony czy Karawele. Zestawy śniadaniowe wzięły natomiast swe nazwy od stopni marynarki wojennej. I tak możemy zamówić tutaj podstawowy zestaw wesołego majtka (tosty francuskie z kawą), dietetyczny zestaw zgrabnego komandora (talerz owoców sezonowych, jogurt naturalny 0%, tosty pełnoziarniste, masło light, konfitura niskosłodzona, kawa lub herbata) albo bogaty zestaw szlachetnego admirała (koszyk bagietek, łosoś wędzony, ser kozi łomnicki, szynka dojrzewająca, oliwa, sok z pomarańczy, wino musujące).

Także obsługa dopasuje się do charakteru miejsca. Kelnerzy na Barce będą nosić charakterystyczne marynarskie koszulki w biało-granatowe pasy, a do tego bordowe zapaski.

Innowacją na Barce Tumskiej jest też menu, które zmienia się codziennie w zależności od świeżej dostawy. Głównym kanałem komunikacji jest profil na Facebooku (/barkatumska), z którego można dowiedzieć się, co serwowane jest każdego dnia

Promowane będą także lokalne marki – miody z Kliczkowa, sery z Łomnicy, wędliny z Niemczy czy konfitury z Góry. Wszystko to jako składniki dań. Zwrócone też uwagę na walory odżywcze potraw. Dlatego przygotowano specjalnie dedykowane ludziom dbającym o linię i aktywnym fizycznie, zdrowe koktajle warzywne i owocowe o wymownych nazwach: Siła & Moc (kiwi, pomarańcza, mango), Witalność & Uroda (truskawki, żurawina) czy Oczyszczenie & Piękno (jabłka, marchew, cytryna, papryka, ogórek, seler naciowy, brokuł, burak). Nawiązano też współpracę z wykwalifikowanymi trenerami fitness, dlatego w każdą niedzielę (od 10 maja) o godzinie 11.00 na tarasie Barki Tumskiej odbędą się bezpłatne warsztaty fitness z darmowym energetycznym drinkiem dla każdego, kto wejdzie na nasz pokład. Stworzono też kilka tras (biegowe, spacerowe, rowerowe) wokół kompleksu Tumskiego w popularnym portalu społecznościowym dla biegaczy, Endomondo.

Dla Gości przygotowano też karty lojalnościowe, na które zbiera się pieczątki (za 10 np. smaczne śniadanie). Aktywni Facebookowicze z kolei mogą załapać się na darmową kawę w niedzielę oraz wziąć udział w losowaniu voucherów gastronomicznych na Barce oraz karnetów do klubu fitness.

Barka Tumska będzie także areną zmagań dzielnych smokarzy, którzy wezmą udział w corocznych wyścigach na łodziach smoczych – Tumski Cup (13.06). Z górnego pokładu Barki (tarasu) będzie można oglądać sportowe wyczyny na Odrze przez cały dzień.

Na Barce zmieniło się dużo. A dzieje się jeszcze więcej. Zapraszamy na pokład!
 PONIEDZIAŁEK Żegluga dla Studenta z rabatem -25%
 WTOREK Żegluga dla Studenta z rabatem -25%
 ŚRODA Cumowanie po śniadanie na wynos -25%
 CZWARTEK Azymut na ciasto z rabatem 25%
 PIĄTEK Stary Zejman zaprasza na deser
 SOBOTA Stary Zejman zaprasza na deser
 NIEDZIELA Na wspólnej koi – bufet Jesz, ile chcesz śniadania & brunch & lunch 9:00-16:00

– Menu, które przygotowaliśmy na Barce, inspirowane jest przez dwie rzeczy: wodę i zdrowie. Novum w naszej ofercie stanowią śniadania serwowane od dziewiątej aż do dwudziestej drugiej. Zestawy śniadaniowe swoje nazwy wzięły od stopni w marynarce wojennej i tak możecie Państwo skosztować u nas zarówno zestawu wesołego majtka, czyli tosty francuskie z kawą, jak i dietetycznego zestawu zgrabnego komandora, czyli talerz owoców sezonowych, jogurt naturalny, tosty pełnoziarniste, masło light, konfitura niskosłodzona i kawa lub herbata. Kanapki i tosty swe nazwy zawdzięczają rodzajom żaglowców. Morski charakter miejsca podkreślają jeszcze dania a’la carte: zupa z ośmiornicy, krewetek i kalmarów z imbirem czy grillowany łosoś z purée z modrej kapusty, musem żurawinowym i grillowanym ziemniakiem. Codziennie proponujemy też zmienne menu obiadowe – mówi Dawid Pobuty, autor nowego menu.

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułAvengers: Czas Ultrona [ZWIASTUN]
Następny artykułDzień Książki o Wrocławiu
Żyjemy we Wrocławiu i patrzymy na świat z perspektywy naszego miasta. A Dzielnice są różne jak tylko różne mogą być. Nader często można odwiedzić nasze wrocławskie dzielnice kultury czy sportu, ze szczególnym uwzględnieniem teatru, filmu czy Śląska.