- REKLAMA -
Eleven Bike Fest

Jubileuszowa edycja wrocławskiego festiwalu kulinarnego zapowiada się wyjątkowo. Podniebna kolacja, gotowanie z Robertem Makłowiczem i Sylwią Majcher czy koncert Kayah – tak w skrócie będzie wyglądała tegoroczna Europa na widelcu. 

Festiwal będzie podzielony na pięć dni. Rozpocznie się w najbliższy czwartek, 30 maja. Na Rynku zostanie zorganizowany jarmark europejskich i dolnośląskich produktów regionalnych. Będzie można na nim kupić gotowe produkty oraz zjeść niektóre z potraw na ciepło. W wydarzenia angażuje się również Miejska Biblioteka Publiczna, która w piątek zaprosi dzieci na Kulinarny Dzień Dziecka i Kulinarną noc w bibliotece. Tego samego dnia wystartuje również przegląd filmów kulinarnych – „Filmowa Europa na Widelcu”. Potrwa do 3 czerwca.

– Wrocławianie kochają przebywać w przestrzeni publicznej, to oni są siłą tego miasta – mówił wiceprezydent Wrocławia, Adam Grehl. – Proponujemy wydarzenie, które już trafiło do serc wrocławian. Przy wspólnym stole połączą nas smaki i rozmowa.

Głównym dniem festiwalu będzie sobota, 3 czerwca. Szefowie kuchni zaprezentują wtedy najbardziej charakterystyczne dania 10 krajów oraz Dolnego Śląska. W Browarze Mieszczańskim rozpocznie się natomiast Inwazja Food Trucków i Zacnego Piwa, na której pojawi się 30 wozów. Całość uzupełnią występy Wroclaw Respect Orchestra i Kayah na Rynku.

– Razem z Piotrem Bikontem zapukaliśmy ponad dziesięć lat temu do wrót magistratu, mając konkretny pomysł na festiwal kulinarny – wspominał Robert Makłowicz. – To pierwsza edycja, która odbędzie się bez mojego przyjaciela.

 

Na Rynku podawane będą nie tylko z najdalszych zakątków Europy. Swoje stoisko będzie miał również Dolny Śląsk, na którym pojawi się m.in. chłodnik po wrocławsku z szyjkami rakowymi, wołowina sudecka w winie z sosem piernikowym i knedlami z kaszy gryczanej, śląskie niebo w gębie czy sałata z serem ślubowskim z czarnuszką i szparagami podana z winegretem z olejem lnianym i pokrzywą.

– Jeszcze dziesięć lat temu pojęcie kuchni dolnośląskiej zupełnie nie istniało – przyznawał Makłowicz. – Wszyscy myśleli, że to kuchnia z Breslau. Tymczasem jesteśmy świadkami narodzin nowych smaków, bazujących na regionalnych produktach.

W niedzielę, 3 czerwca, na Pergoli odbędzie się Piknik Wolności. W programie festynu znajduje się biesiada na trawie, plenerowe atrakcje dla najmłodszych oraz koncerty.

X edycja festiwalu Europa na widelcu zakończy się wyjątkowo w poniedziałek, 4 czerwca, w Dniu Wolności. Z tej okazji na wrocławskim rynku odbędzie się Wielkie Wrocławskie Śniadanie Wolności. Do wspólnego stołu mieszkańców naszego miasta  i turystów zaproszą Robert Makłowicz i Prezydent Wrocławia Rafał Dutkiewicz. W programie śniadaniowe przysmaki, rozmowy niekontrolowane i wspomnienia z lat 80-tych.


Tekst: Marcin Obłoza
Zdjęcia: Michał Mielnik, mat. prasowe