Pierwsze urodziny Taszka – Wine & Petiscos

Już 16 września ambasada portugalskich smaków we Wrocławiu – Taszka – Wine & Petiscos obchodzić będzie pierwsze urodziny. Z tej okazji tutejszy szef kuchni – Nuno Matos zaprosił do współpracy przy jubileuszowej kolacji Justynę Słupską Kartaczowską szefową restauracji Jadka. Ta kooperacja wróży jedno – polsko-portugalską ucztę w nowoczesnym wydaniu.

Taszka działa we Wrocławiu dopiero od roku, ale dzięki swojej jasnej koncepcji i ogromnej merytorycznej wiedzy idącej za pomysłem na kuchnię i wine bar, odniosła spory sukces i wpisała się w świadomość smakoszy. To tutaj we Wrocławiu chodzi się na niebanalną portugalską kuchnię i sprawdzać nowe butelki, które Kalina Pietrzak, właścicielka miejsca, sprowadza tutaj z wielką dbałością.

Uczczeniem pierwszego roku działalności Taszki będzie 9-daniowa kolacja degustacyjna wydana wspólnie przez Nuno Matos, który zanim trafił do Wrocławia zdobywał doświadczenie w Fat Duck***, Saturne* w Paryżu, czy Restaurante Zaranda**  i Justyna Słupska Kartaczowska, która pracowała na stanowisku sous chefa w La Palme de Or**, ponad trzy lata była szefem w restauracjach Hotelu Monopol we Wrocławiu, a obecnie jest współwłaścicielką i szefową kuchni restauracji jadka. Justyna i Nuno, to dwie mocne postaci wrocławskiej gastronomii, dla których bliskie są ich narodowe kuchnie, ale którzy przy tym zachowują wysoką kreatywność i nie przyjmują biernie tradycji kulinarnych, lecz interpretują je według własnych smaków i estetyki.

Podczas urodzin z pewnością nie zabraknie pierogów, czy bacalhau i dobrego wina, za którego pairing odpowiadać będą, obecni na kolacji, przedstawiciele portugalskiej winnicy VADIO. Obowiązkowy na urodzinach tort przygotuje zaprzyjaźniona, wrocławska cukiernia NANAN. Po kolacji gospodarze zapraszają na parkiet w gorącym portugalskim klimacie.

Urodziny Taszki

16 września 2017, godzina 19:50


Autor: Agnieszka Szydziak