Podelektujmy się kulturą

W ramach festiwalu Culinary Connection San Sebastián kino Nowe Horyzonty zaprasza na szereg kulturalnych wydarzeń, dzięki którym z bliska przyjrzymy się kulinarnemu obliczu Kraju Basków.

W dniach 16 – 19 czerwca Nowe Horyzonty zaoferują niepowtarzalną okazję do przekonania się na własnej skórze, że kino może być naprawdę smaczne. Wszystko z okazji ESK 2016, kiedy to Wrocław wraz z baskijskim San Sebastián łączą siły, by przybliżyć nam znakomitą kuchnię serwowaną wraz ze sporą dozą kultury.

W programie filmowym między innymi okazja do zobaczenia filmu À la Bizkaina w którym podążymy śladami Artiza Galarza odkrywającego dla nas tajemnicę słynnego sosu, którego nazwa pochodzi od prowincji Bizkaia. Zaraz po tej jakże smakowitej podróży organizatorzy zapraszają na seans Juan Mari Arzak: dom jest światem, poświęcony tytułowemu szefowi kuchni, który od 1989 roku kieruje restauracją odznaczoną trzema gwiazdkami Michelin.

Nie jest on osamotniony, ponieważ twórcy przybliżą nam jeszcze jeden portret znanego baskijskiego kucharza: Eneko Atxa: rozkosz podniebienia. Film opowiada o szefie kuchni, który stoi na czele znanej restauracji Azurmendi.

Festiwal to znakomita okazja nie tylko dla fanów dobrej kuchni, ale także dla entuzjastów kina, do zapoznania się z ciekawą kulturą, o której wielu z nas, zapewne wie niewiele lub nawet o niej nie słyszało. W programie twórcy przygotowali znacznie więcej pozycji wartych uwagi. Jednak o tym, czy będzie apetycznie przekonamy się już sami.

Oprócz znakomitych filmów w ramach festiwalu nadarzy się okazja by dobrze zjeść. Wszystko za sprawą Kolacji w ogrodzie, czyli BBQ w wykonaniu zespołu Food Think Tank (17 czerwca) i Kolacji Mistrzów w Restauracji Hotelu Monopol (18 czerwca), przygotowana przez szefów kuchni z Wrocławia i Kraju Basków.

Wisienką na torcie jest wystawa reporterskich zdjęć z Kraju Basków Jakuba Szafrańskiego a także instalacja artystyczna Stoły autorstwa Tomasza Hartmana. Gdybyście mimo wszystko wciąż czuli niedosyt, to dla zainteresowanych zostały przewidziane zajęcia kulinarne, podzielone na te dla profesjonalistów oraz dzieci.

Zapowiada się iście królewska uczta!

Szczegółowe informacje dostępne na stronie kina

Autor | Patryk Wolny