- REKLAMA -

Należąca do Grupy PZU spółka Tower Inwestycje już na początku 2019 roku rozpocznie budowę nowego biurowca przy ulicy Oławskiej 35. Budynek o łącznej powierzchni najmu około 12 tys. metrów kwadratowych, będzie składał się 7 kondygnacji naziemnych oraz 3 podziemnych, a także ponad 140 miejsc parkingowych. Zakończenie inwestycji planowane jest na drugi kwartał 2021 roku.

Na działce, na której ma powstać nowa inwestycja, stała zbudowana w XIX wieku kamienica. Przed II wojną światową mieściła się w niej znana restauracja „Mikado”, a także sklep braci Kwiatkowskich. Kamienica jednak została zniszczona w czasie wojny, a w 1970 roku na jej miejscu stanął budynek PZU. Za jego projekt  projekt odpowiadał Ryszard Natusiewicz. Z uwagi na stan techniczny, w zeszłym  roku budynek wyburzono. Planowany obiekt będzie zamknięciem i uporządkowaniem ostatniego, niezabudowanego narożnika Placu Dominikańskiego.

Jak zapowiadają inwestorzy, architektura budynku połączy elementy nowoczesności z tradycją i nawiązywać będzie do sąsiedniej zabudowy. Współpraca, podjęta z gminą Wrocław, ma na celu uczynienie inwestycji jak najbardziej atrakcyjnej z punku widzenia zarówno miasta jak i jego mieszkańców.

Według planu na parterze oraz trzech pierwszych piętrach zlokalizowane będą podmioty z Grupy PZU, a pozostałe 3 piętra przeznaczone zostaną na wynajem. Wysoki, dostosowany do indywidualnych oczekiwań standard i funkcjonalność pomieszczeń, odpowiednio ukształtowane elewacje, gwarantujące komfort pracy niezależnie od oświetlenia zewnętrznego. Tak opisują pomieszczenia inwestorzy. Zapewniają również, że budynek spełni szereg wymogów właściwych dla brytyjskiego systemu certyfikacji BRREAM, osiągając bardzo wysoki poziom, który określany jest jako Excellent.

W budynku zastosowany ma być również szereg rozwiązań proekologicznych, między innymi zaawansowane systemy oszczędzania energii, zielone dachy oraz miejsca dla samochodów o napędzie elektrycznym z możliwością ładowania.

Grupa PZU poszerzyć ma również chodnik, tworząc podcienia na całej długości elewacji frontowej. Prowadzone są również rozmowy, których celem jest umieszczenie stacji rowerowej w sąsiedztwie budowli.

 


Autor: Ola Sopuch
Zdjęcia: materiały inwestora