- REKLAMA -

Studenci Wydziału Architektury w dość nietypowy, ale niezwykle kreatywny sposób, uhonorowali polskiego poetę, któremu poświęcony jest rok 2018. Na dziedzińcu gmachu głównego Politechniki Wrocławskiej stanęła konstrukcja, prawie w całości stworzona z papieru, której integralną częścią stały się wiersze Zbigniewa Herberta.

Tektura falista, masa papierowa, tuleje i kształtowniki papierowe. Te materiały posłużyły studentom wrocławskiej uczelni do stworzenia instalacji, którą podziwiać można na dziedzińcu budynku A-1 przy wybrzeżu Stanisława Wyspiańskiego. Nad projektem pracowała grupa 18 osób w ramach kursu ProtoLAB.

Punktem wyjścia projektu był prostopadłościan o wymiarach podstawy 5 na 3 metry i wysokości 3 metrów. Bryła została podzielona na trzy spójne ze sobą elementy: przykrycie (korona drzew), słupy (pnie), podłoże (ściółka leśna). Do zadaszenia pawilonu przyczepione zostały paski papieru z wierszami Zbigniewa Herberta, które w jakiś sposób nawiązują do motywu lasu i natury.
Tworząc ten pawilon, młodzi architekci ukazali twórczość poety z nieco innej strony. Powstanie instalacji miało również na celu zachęcić ludzi do zapoznania się z wierszami polskiego liryka.

 


Autor: Ola Sopuch
Zdjęcia: Ola Sopuch