Już w kwietniu we Wrocławskim Parku Technologicznym ruszy produkcja preparatu OVOBIOVITA  firmy Technox, który będzie zawierał fosfolipidy pochodzenia zwierzęcego.

WPT jest jedynym miejscem w Europie wyposażonym w specjalną linię technologiczną umożliwiającą m.in ekstrakcję fosfolipidów. Linia zaprojektowana została przez prof. T. Trziszkę, który od lat zajmuje się badaniem fosfolipidów z jaj kurzych w celu ich zastosowania w żywieniu i medycynie.

Fosfolipidy  występujące w preparacie technoxa pozyskiwane są  ze specjalnych, ulepszonych jaj, znoszonych przez  kury karmione opatentowaną paszą. Preparat, który pojawi się na rynku jako suplement diety, będzie miał unikatowe działanie na organizm ludzki.  Jego  podstawą będą fosfolipidy-jedne z najważniejszych substancji życia, zwłaszcza dla funkcji mózgu, serca, wątroby i nerek. Przyczyniają się do obniżenia poziomu cholesterolu i trój glicerydów, stanowią barierę ochronną ścian żołądka. Odgrywają znaczącą rolę w przewodnictwie nerwowym, dzięki czemu korzystnie wpływają na ogólne funkcje umysłowe (koncentracja, odporność na zmęczenie, zapobiegają wyczerpaniu psychicznemu, wpływają na poprawę pamięci, opóźniają starzenie) oraz mają wpływ na regenerację wątroby, dzięki obecności w ich składzie choliny, która jest także niezbędna do produkcji neuroprzekaźnika w postaci acetylocholiny, niezbędnej substancji w systemie nerwowym.

 

Preparat będzie zawierał z będzie również:

•              `węglowodany (Źródło energii dla organizmu. Warunkują prawidłową i racjonalną gospodarkę białkami i tłuszczami)

•              składniki mineralne i witaminy  A, B, D, E, PP, H, K ( Niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu)

•              nienasycone kwasy tłuszczowe (Zmniejszają stężenie cholesterolu i częstość chorób układu krążenia. Zapobiegają licznym chorobom przewodu pokarmowego, stymulując wydzielanie żółci w wątrobie i obkurczanie pęcherzyka żółciowego. Zmniejszają stężenie triglicerydów  w osoczu, obniżają ciśnienie krwi i jej krzepliwość, zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia. Są źródłem witaminy F)

•              cholinę ( Regeneruje wątrobę. W krajach wysoko rozwiniętych dzienne spożycie choliny jest zbyt niskie, co może sprzyjać rozwojowi chorób związanych z zaburzeniami gospodarki lipidowej)

•              lecytynę (Ma właściwości stabilizujące oraz emulgujące. Składniki lecytyny są jednocześnie głównymi składnikami błon i innych organelli komórkowych. Nienasycone kwasy tłuszczowe wchodzące w skład lecytyny powodują zmniejszenie osoczowego stężenia cholesterolu oraz zapobiegają odkładaniu się triglicerydów w ścianach naczyń krwionośnych)

 

W tradycyjnym zastosowaniu dietetycznym i medycznym fosfolipidy polecane są w następującym zakresie: w procesach zwyrodnieniowych OUN, szczególnie przebiegających z zaburzeniami pozapiramidowymi, w stanach nadmiernego obciążenia fizycznego lub psychicznego, wyczerpania, niemożności skupienia uwagi, zaburzeniach pamięci, szczególnie występujących w okresach wzmożonej aktywności intelektualnej. Także w hiperlipidemiach, żywieniu pozajelitowym oraz podczas rekonwalescencji.

 

(Monika Jagielska-Mikłos)

 

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułWKK mistrzem Polski U20
Następny artykułMagia Ogrodów – nowy projekt edukacyjny dla dzieci i doroslych już od marca
Żyjemy we Wrocławiu i patrzymy na świat z perspektywy naszego miasta. A Dzielnice są różne jak tylko różne mogą być. Nader często można odwiedzić nasze wrocławskie dzielnice kultury czy sportu, ze szczególnym uwzględnieniem teatru, filmu czy Śląska.